2011. február 27., vasárnap

Megunt felsők csillogóra újítva

Régi, megunt felsőimet hajtogattam mosás után a minap, mikor valami ihlet költözött a fejembe, " de unalmas egyszínű felsők ezek, valamivel fel kellene dobni őket".
És a gondolatot tett követte, elkezdtem kutakodni a varrós holmik között, mikor a kezembe akadt egy nagyobbacska táska: egy halom felvasalhatós flitter-gyöngyöt rejtet magában.
Gyorsan neki is kezdtem, össz-vissz félóra alatt meg is volt ez a három felső.
A legtöbb idő arra ment el, míg kitaláltam a díszítés mintáit, azután a vasalás már pikk-pakk ment is.

















2011. február 24., csütörtök

Házisajt

Találtam a neten egy receptet, hogy hogyan lehet tejből házi sajtot készíteni. És mivel én nagy híve vagyok a dolgok házilagos elkészítésének, hát erre is egyből ingerenciát éreztem kipróbálni.
Ma reggel meg is csináltam.
Jól sikerült.
Csak egy kis bajom van vele: kevés lett. A szó legszorosabb értelmében. 1 l tejből lett 15 dkg.
A receptekben azt olvastam, hogy házi tejből, vagy bolti, de 3 ,6 % tejből lesz olyan 60-70 dkg, ha bolti 2,8 -as tejből készítem, akkor kb 40 dkg-osnak kellene lennie.
Hát én jóféle bolti tejből csináltam, magas zsírtartalmúból, és mégis csak ekkora lett.
Ezek szerint ennek a bolti tejnek, én akármilyen finomnak is érzem, elég kicsiny az igazi tej tartalma. Ami meglehetősen kiábrándító.
Házi tejből már készítettem túrót , nem is egyszer (az elkészítés hasonló a sajt készítéséhez), és ott már tapasztaltam, hogy a keletkezett savó max 2-3 dl ha 1 l tejet veszek figyelembe. Persze, ha jó a minősége a tejnek.
Tehát okulva a bolti tej minőségéből, minél hamarabb felkutatom a környéken fellelhető házi tej vásárlási lehetőséget.

Ha valaki szeretné elkészíteni, akkor itt a recept hozz. Hasonlít a túró készítéshez, csak itt friss tejből mesterségesen csapatjuk ki a savót. Ízre is hasonlít egy kicsit a túróhoz, csak nem olyan morzsalékos.
1 l tejet forrásig kell főzni, majd 1 kávéskanál sót és 1 citrom levét (vagy citrom levet vagy ecetet: ezekből kb fél -egy dl -it) kell bele önteni. Néhányat kell csak kevergetni rajta míg egy kicsit melegítjük így, hogy rendesen kicsapódjon a savó.
Közben szűrőbe belekészíteni géz lapot, vagy pelenka darabot: erre ráönteni a masszát.
Itt lehet fűszerezni: pl borssal, zöldfűszerekkel, őrölt köménnyel, snidlinggel. Csak simán egy kiskanállal bele kell keverni, óvatosan, hogy ne törjük, a fűszereket. A nagyja savó lecsepegése után valahova kikötni-felfüggeszteni, és a maradék savót is kicspegetetni, erre kb 2-3 óra is elég. Én praktikusan a csapra szoktam kifüggeszteni csepegni.
Utánna tányérra, tálcára tenni, egy nehezékkel lenyomatni.
Így lesz igazi sajt formája.

Én ma kihagytam a súllyal való lenyomatást, mert ezt a bébi öklömnyi darabot feleslegesnek ítéltem még tovább kínlódtatni.
De így is finom lett.
És álljon itt egy kép róla:

Babanadrág kollázs

Még csak most jutott az eszembe, hogy a megvarrt baba nadrágokról nem is raktam fel képet. Most pótolom a hiányosságokat:



És készült még egy kisruha is. De ennek még egyszer neki kell futni, mert a zippzár nem jó oda, szerintem inkább gombokkal kellene megoldani. Ugyanis a zippzártól elég merev lett az anyag , és így nem lehet valami kényelmes.

Itt pedig használat közben vannak a nadrágok:


2011. február 21., hétfő

Díjat kaptam! -:))))




Díjat kaptam a Matula ikrektől.
Akkor a szabályok:

- Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.

De nálam a továbbküldés sajna megakad. Ugyanis tehetséges kezdő blogolókat én is ismerek, de miután elég későn reagáltam a kapott díjamra, már mindenki akinek adtam volna tovább, már meg is kapta.
Így csak innen üzenek: Hajrá továbbra is ilyen ügyesen-kreatívan csajok!!!