2012. november 30., péntek

A Disznótor

Hétvégén le is tudtuk a disznótort . Teli a fagyasztó, teli a hideg kamra. Ettünk finomakat.
Az én hátam még most is majd leszakad. :-)
Lehet várni a jövő évi disznótort. (ezt a férjem várja inkább:-))) ).

Néhány recept:

(a válogatósabbja ne olvasson tovább)



Hagymás vér készítése : főzd meg egy disznó vérét enyhén sós vízben.Úgy kb 1 óra a főzési idő.
Közben dinsztolj meg jó kilónyi apróra vágott hagymát. Mikor a hagyma kész tegyél bele jó bőven pirospaprikát, sót, borsot, majd a közben jó alaposan leszűrt főtt vért kavard bele a hagymába. Így együtt süsd le rendesen, hogy a maradék nedvesség is elpárologjon a vérből. Mikor kész akkor kenyérrel és savanyú uborkával, ecetes tormával tálald, így a legfinomabb, legalábbis nekünk.



főzés közben








a kész , lesült hagymás vér



Disznósajt készítés


Először is a fejeket meg kell főzni. A legjobb ha egy üstben az udvaron, főleg ha három fejet is főzni kell. ( nekünk kellett mert az anyósék disznóját is a mienkkel együtt csináltuk, meg pluszba még vettünk is egy fejet. Egyszerűen imádja a család a disznósajtot). Sózni kell rendesen a főző levet.
Kb 2-3 óra alatt meg is fő a fej. Le kell szűrni, kihűteni, majd lecsontozni jó alaposan. Nem szeretne senki csont szilánkkal találkozni evés közben.
A hús masszát borssal , sóval , pirospaprikával, sok fokhagymával ( vagy fokhagyma krémmel) ízlés szerint fűszerezni, majd az előre megtisztított gyomorba tölteni.

Össze kell varrni a nyílást, mert a következő lépés az, hogy forró vízben át kell főzni a sajtokat, kb 20 percig. Majd egy tálba, tálcára téve hűlni hagyni egy egész éjszakán keresztül. Valami súllyal le lehet nyomatni a tetejét, úgy pofásabban fog kinézni, meg a felesleges zsír is kijön belőle.Úgyis este lesz mire kész lesz a sajt az összes többi tenni való mellett.
Másnap körbe kell kötözni ügyesen, hogy le nem essen füstölés közben.
Majd szépen meg kell füstölni. (nem langaltatni!) , meg még egyszer füstölni. (olyat is hallottam már, hogy van aki 3x, 4x -szer is füstöli). Csak óvatosan füstölni, nehogy a zsírja megcseppenjen, mert akkor már sül.
( A legjob ha az egész füstölést a férfiakra bízzuk, mert ők úgyis agyonra törik magukat a füstölésért, nekünk meg úgyis van elég mosogatni valónk. Bár ami az udvaron keletkezik, üst , húsos láda , egyéb nagy edény, én azt pofátlanul lepasszolom az itt lebzselő férfinépségnek)
Majd  a füstölés után hideg helyen hűlni hagyni másnap reggelig (melegen NEM szabad enni belőle, meg még langyosan se, higgyétek el , tapasztalatból tudom)
Másnap reggel már lehet fogyasztani.

Cseppet se gyors, ráadásul macerás is elkészíteni, de isteni finom.






















szépen füstölődnek
kész, lehet gyönyörködni, majd gyorsan befalni. :-)))

2 megjegyzés:

a Matula ikrek írta...

Jajj de imádom én is a disznóölést!
Persze nagybátyámmal volt az igazi, neki segíthettem, nem kellett mosogatnom, meg ilyesmi. A nyelv pucolásást már kiskoromban megtanította, és azt mindig én csinálhattam, sok egyéb érdekes dolog mellett. Amúgy a kinti mosogatást be szoktam vállalni, csak legyen forró a víz.
A kövesztőből eszegetni...nyammnyamm. Nálunk a májat szoktuk reggelire elkészíteni. Nagymamám szuper savanyúságaival ettük.
Hiányzik ez itt a városban. Nekem.

Vica írta...

Hát igen,ez az egyik előnye a vidéknek (a hátrányok mellett).

Mostanában minden szombat reggel arra lehet ébredni , hogy malac visítást hoz a szél valahonnan.